Bergsprängartango i fyrtakt - Friterad ansjovis och hemgjord bearnaisesås

Bergsprängartango i fyrtakt - Friterad ansjovis och hemgjord bearnaisesås
Foto: TV4

Bergsprängartango i fyrtakt - Friterad ansjovis och hemgjord bearnaisesås

Av: Dennis Bergsman

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Trepanerad friterad ansjovis på en bädd av sallad och kanaperad hemgjord bearnaisesås. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 burk ansjovis
  • vetemjöl
  • äggula
  • ströbröd
  • olja, att fritera i

Bearnaisesås

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • salt
  • peppar
  • 1 citron, saft
  • 4 msk färsk dragon, finhackad (eller 2 tsk torkad persilja, körvel)

Kryddlag

  • 2 schalottenlökar (eller 1 liten gul lök)
  • 4 msk vitt vin
  • 4 msk dragonvinäger
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 msk färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
  • 3 persiljestjälkar

Gör så här

  1. Vänd ansjovisen i mjöl, uppvispad äggula och slutligen i ströbröd. Lägg dem på en tallrik och låt torka lite. Kan förberedas och förvaras i kyl eller frys. Fritera i 190 grader tills de fått fin färg. Grilla eller rosta 4 formfranskor. Häll lite olja på bröden, garnera med sallad och toppa med den friterade ansjovisen. Lägg ett par små smala strängar med bearnaisesås ovanpå ansjovisen.
  2. Bearnaisesås: Börja med kryddlagen. Koka vin, vinäger, hackad lök, krossade pepparkorn, dragon och persilja tills vätskan har reducerats till cirka 1/3.
  3. Sila lagen. Smält smöret och håll det varmt (cirka 40 grader. Vispa äggulorna med vatten och kryddlag i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten och fortsätt att vispa tills blandningen tjocknar. Ta skålen från värmen. Vispa ner smöret, lite i taget. Vispa tills såsen är tjock och luftig. Smaksätt med salt, peppar, finklippta örter och citronsaft.