Blåbärsmoussetårta med mandelbotten

Blåbärsmoussetårta med mandelbotten
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Blåbärsmoussetårta med mandelbotten

12 ingredienser

Läcker blåbärsmoussetårta med mandelbotten efter Per Morbergs recept. Tårtan räcker till 8-10 personer.

Se fler recept från

Den stora matresan

Ingredienser

Mandelbotten

  • 300 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • Smör att smörja formen

Blåbärsmousse

  • 4 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 300 g frysta blåbär, halvtinade

Till garnering

  • färska blåbär
  • vispgrädde
  • mandelspån, rostade
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.

Mandelbotten

  1. Riv ner mandelmassan grovt i en bunke.
  2. Tillsätt ägget och äggulan och blanda till en jämn smet.
  3. Smörj en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter, och bred ut smeten jämnt i den.
  4. Grädda tårtbottnen i cirka 15 minuter, eller tills den har stelnat. Låt svalna en aning och ställ sedan in formen i kylskåpet.

Blåbärsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Vispa grädde och florsocker, men inte för hårt.
  3. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull med några matskedar av grädden.
  4. Vänd snabbt ner gelatinet och bären i grädden. Blanda noggrant men varsamt.
  5. Ta fram mandelbottnen ur kylen och lossa den försiktigt med hjälp av en tunn kniv.
  6. Lyft upp den, lägg den på ett fat och fördela blåbärsmoussen jämnt ovanpå.
  7. Låt tårtan stå i kylskåpet i några timmar innan servering, så att blåbärsmoussetårtan får sin rätta konsistens.
  8. Garnera din moussetårta med färska blåbär, vispad grädde och mandelspån.
  9. Pudra över florsocker och servera.