Demolerad pralin

Demolerad pralin
Foto: Tv4

Demolerad pralin

Av: Lars - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

1 h

Demolerad pralin med chokladmousse och körsbärsrom blir ett festligt avslut på middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Körsbär

  • 10-12 körsbär
  • 1-1,5 dl mörk rom

Chokladmousse

  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • ca 1 dl strösocker
  • 5 äggulor
  • 160 g mörk choklad

Servering

  • 100 g hasselnötter (och/eller rostad mandel)
  • 4 likörpraliner (gärna med kontrast mellan skal och fyllning. Fyllningen bör vara så lös som möjligt)

Gör så här

Körsbär

  1. Förbered körsbären några veckor innan genom att halvera och kärna ur dem. Lägg dem i en glasburk med lock. Häll på rom tills det täcker och sätt på locket. Ställ på en hylla i köket.

Chokladmousse

  1. Koka upp grädde, mjölk och socker i en kastrull.
  2. Lägg äggulorna i en skål. Vispa ner lite av gräddmjölken i äggen (0,5 dl eller så).
  3. Vispa sedan ner äggblandningen kastrullen med resten av gräddmjölken. Vispa tills det uppnår 82 grader.
  4. Skölj och torka ur skålen och bryt ner chokladen i den. Häll gräddmjölken över chokladen och rör tills den smält. Ställ skålen åt sidan och låt den svalna något. Häll upp smeten i en spritspåse och lägg den i kylen.

Servering

  1. Rosta nötter i en panna och hacka dem sedan lite grovt.
  2. Lägg pralinen mitt på en tallrik som håller för en smäll (se till att det är så lite luft mellan tallriken och bänken som det bara går). Slå till med en stor sked eller mjukare klubba. Det du vill uppnå är en pralin som spritt sig över tallriken, om den mest trycktes ihop i mitten på tallriken så ta en liten kniv och fördela ut den något. Men det ska fortfarande gå att se att det varit en pralin.
  3. Spritsa moussen i duttar runt om på tallriken. Lägg upp bär mellan pralinen och moussen.
  4. Fyll ett litet shotglas med rommen som körsbären legat i. Avsluta med att "tappa" lite nötter från höjd.