Danska äppleskiver

Danska äppleskiver
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Danska äppleskiver

11 ingredienser

Barnsligt goda "plättar" med äpple som görs i en speciell stekpanna kallad munkpanna. Bjud med sylt och vispad grädde.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 ägg
  • 4 msk strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 äpplen
  • smör, till stekning
  • florsocker, till servering

Till servering

  • sylt
  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Vispa samman ägg, socker, mjölk och grädde.
  2. Blanda vetemjöl med bakpulver och tillsätt i äggsmeten genom att sikta i det genom en sil så det inte blir klumpar. Rör smeten jämn.
  3. Skär ner äpplet i tärningar.
  4. Bryn en klick smör i munkpannan och klicka i smet upp till kanten, stek på medelhög värme 1-2 minuter. Lägg i en äppelbit i varje hålrum och snurra dem ett halvt varv och grädda vidare tills de är genomgräddade. Tips: Använd ett grillspett eller en provsticka när du vänder dem .
  5. Lägg upp dem på fat och pudra florsocker över, servera med sylt och vispad grädde.