Fisk och skaldjurspotaufeu

Fisk och skaldjurspotaufeu
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Fisk och skaldjurspotaufeu

Av: Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

1h 15 min

Mustig, fransk fiskgryta med färska blåmusslor!

Ingredienser

portioner
  • 1 hummer, kokt
  • 8 havskräfta, kokta
  • 4 sjötungafiléer
  • 200 g hälleflundra (eller marulk)
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 1 kg musslor, kokta à la mariniere, plocka musslorna
  • grönsaker (efter tycke och smak) i tärningar
  • 1 dl vitt vin
  • smör

Till Blåmusslorna:

  • 1 färska blåmusslor
  • 2 msk smör
  • 4 dl vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Tvätta och skrubba musslorna i kallt vatten. Ta bort eventuellt skägg och kasta de som är öppnade och inte sluter sig när man knackar på dem.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i en kastrull med smör. Tillsätt persilja, vatten och vin. Koka upp.
  3. Lägg ner musslorna och sätt på ett lock. Koka i cirka 5 minuter på hög värme tills alla musslorna öppnat sig.
  4. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg dem på en tallrik.
  5. Rensa hummern och kräftorna, rulla sjötungan och sätt ihop med en tandpetare. Skär helgeflundran i 4 bitar.
  6. Lägg skalen från hummer och kräftor i musselfonden. Slå på vitt vin och fyll på med vatten så att det täcker och låt koka i cirka 20 minuter.
  7. Sila av skalen och reducera, det vill säga låt koka ihop tills 5 deciliter återstår.
  8. Koka grönsakerna mjuka i fonden, lägg sedan i fisk och skaldjur och låt puttra några minuter.
  9. Lyft upp fisken och grönsakerna med en hålslev och fördela dem i fyra djupa tallrikar.
  10. Koka upp fonden och mixa den med smör. Smaka av med salt och peppar.
  11. Fördela fonden över fisken och grönsakerna i de 4 tallrikarna.