Crema catalana med citrussallad och mjölkchokladtryffel

Crema catalana med citrussallad och mjölkchokladtryffel
Foto: TV4

Crema catalana med citrussallad och mjölkchokladtryffel

Av: Marcus - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h

Citrusig höstig efterrätt från Katalonien med en härlig chokladkick. Crema catalana med jordnötsrullad tryffel och citrussallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Crema catalana

  • 1 apelsin, tvättad
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kanelstång
  • 120 g äggula [6 st]
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk strösocker

Mjölkchokladtryffel med jordnötter

  • 180 g mjölkchoklad, hackad
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 50 g salta jordnötter, hackade

Citrussallad

  • 2 apelsiner
  • 2 limefrukter
  • 2 cl vit rom

Gör så här

Crema catalana

  1. Värm ugnen till 110 grader. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och lägg det i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och kanelstången. Låt det koka upp.
  2. Vispa ägg och 1 deciliter socker poröst. Sila ner gräddmjölken över äggblandningen och blanda väl.
  3. Häll upp smeten i portionsformar och ställ dem i en ugnssäker form med lite vatten i botten. Ugnsbaka i vattenbadet i ca 45 minuter tills de stelnat. Låt svalna.

Mjölkchokladtryffel med salta jordnötter

  1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och crème fraiche, häll det över chokladen och vispa den slät. Kyl ner i frysen i ca 15 minuter. Hacka jordnötterna fint. Rulla små kulor av tryffeln och rulla dem sedan i jordnötterna.

Citrussallad

  1. Skala frukterna och skär ut filéerna. Blanda snabbt med romen.

Servering

  1. Strö 1 msk socker över crema catalanerna. Bränn av hastigt med brännare eller gratinera på högsta grillvärme i ugnen, tills sockret är karamelliserat. Lägg på citrussalladen och en chokladtryffelboll.