Collard greens

Collard greens
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Collard greens

6 ingredienser

20 m

”Ett standardtillbehör från den amerikanska södern som i original gärna kokas länge med t.ex sidfläsk. Collard är en kålsort med stora, tjocka blad. Här använder jag istället svartkål och gör en snabbstekt variant med vitlök och chili. Grönkål funkar fint också.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 300 g svartkål
  • 1,5 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Skär bort den grova stjälken från svartkålen.
  2. Rulla ihop bladen till en ”cigarr” och strimla fint.
  3. Hetta upp oljan i en vid panna tills oljan är het men inte ryker.
  4. Fräs kålen under omrörning tills den börjar ta färg i kanterna.
  5. Sänk värmen och tillsätt vitlök, chili och salt.
  6. Vänd runt och låt steka ytterligare ett par minuter utan att bränna vitlöken.
  7. Lägg upp och kläm över juicen från en halv citron före servering.