Helstekt oxfilé med portvinssås och potatiskaka

Helstekt oxfilé med portvinssås och potatiskaka

Av: Claes Nordsäter

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Ingredienser

portioner

Oxfilé:

  • 600 g oxfilé
  • bomullsgarn
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 2,5 dl portvin
  • 2,5 dl kalvfond
  • 30 g russin
  • 20 g morot
  • 1 gul lök
  • 20 g rotselleri
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Potatiskaka:

  • 6 potatisar (stora)
  • 1 gul lök
  • olivolja
  • timjan
  • cheddarost
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Oxfilé: Bind upp oxfilén så att den blir finare i formen. Bryn runt om. Stick in en köttermometer och stek sedan i ugn på 125° tills temometern visar 62°. Krydda med salt och peppar och lägg att vila i tio minuter på bakplåtspapper.
  2. Sås: Tärna grönsakerna och löken och låt tärningarna svettas tillsammans med russin i oljan. Tillsätt portvin och fond. Låt reducera tills såsen smakar gott. Sila. Krydda med salt och peppar. Red eventuellt av med maizena och vatten.
  3. Potatiskaka: Riv potatisen grovt och hacka löken. Blanda ihop och stek i olivolja tills hacket känns mjukt. Salta och peppra. Riv osten och blanda i. Lägg över i en form (gärna klädd med plastfilm) för att få en fin form. Låt kakan svalna innan den skärs upp men värm bitarna i ugn, ca 120° innan servering.