Citronmazariner

koket.se
Citronmazariner
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Citronmazariner

17 ingredienser

1 h + tid i kyl

Citronmazariner med vispad vit chokladganache är en fröjd för alla sinnen!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk blå vallmofrön, kan uteslutas

Fyllning

  • 200 g mandelmassa, riven
  • 2 msk strösocker
  • 80 g smör, rumsvarmt
  • 2 ägg
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 burk lemon curd

Chokladganache

  • 3 dl vispgrädde
  • 150 g vit bakchoklad, grovt hackad

Dekoration

  • blandade bär
  • blandade örter
  • florsocker

Gör så här

Mördeg

  1. Mät upp alla ingredienser utom vallmofrön till mördegen i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  2. Häll upp smulet på ett bakbord och strö eventuellt över blå vallmofrön. Arbeta snabbt ihop till en deg med händerna.
  3. Dela degen i 10–12 bitar och tryck ut i varsin mazarinform. Skär bort överflödig deg från kanterna.
  4. Ställ in formarna med degen i kylen under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning

  1. Vispa ihop mandelmassa, socker och smör i en skål med en elvisp.
  2. Knäck ner ett ägg i taget i smeten och tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och rivet citronskal.
  3. Lägg lemoncurd i en spritspåse eller klicka ca 1 msk i botten på varje mazarinform.
  4. Fördela eller spritsa sedan fyllningen ovanpå lemon curden.
  5. Grädda mazarinerna mitt i ugnen på 175 grader tills de är gyllene, ca 20–25 minuter.
  6. Låt mazarinerna svalna helt.

Chokladganache

  1. Koka upp grädden i en kastrull, ta av från plattan och häll i den hackade vita chokladen. Rör om tills all choklad har smält.
  2. Häll över smeten i en skål, låt svalna i rumstemperatur och plasta så att plasten ligger mot ytan. Ställ i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten.
  3. Ta ut ganachen som stelnat och vispa den till en luftig konsistens.
  4. Lägg ganachen i en spritspåse och spritsa ut den ovanpå mazarinerna.

Dekoration

  1. Dekorera med bär, ätbara örter och pudra eventuellt florsocker över.