Citronmarinerade rödbetor med rabarber

Citronmarinerade rödbetor med rabarber

Citronmarinerade rödbetor med rabarber

Av: Birgitta Höglund

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

1 h

”Du kan göra rödbetssalladen krämig genom att blanda den med 1-2 dl smetana/kokosgrädde och majonnäs, låt då rödbetorna rinna av i durkslag först. Den passar då extra bra till buffén på jul, påsk och midsommar. Använd rödbetsmarinaden som blir över till en smoothie.” /Birgitta Höglund

Tips! När inte rabarbern är i säsong så kan du variera salladen med finstrimlad stjälkselleri eller fänkål.

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 kg rödbeta, jämnstora
  • vatten (så det täcker)
  • ca 1 msk salt

Till marinering

  • 2 stjälkar rabarber
  • 3 citroner
  • ca 0,5 tsk salt
  • 1 dl dillkvist

Servering

  • fetaost (eller tofu)

Gör så här

  1. Borsta rödbetorna ordentligt, men skär inte av rotspetsen och bladfästen för då försvinner en del smak och näring vid kokningen.
  2. Lägg rödbetorna i en gryta och täck med vatten. Tillsätt salt, koka upp och sjud i ca 30-40 minuter på svag värme under lock. Känn efter med en sticka att de blivit så mjuka som du vill ha dem, annars låter du dem puttra en stund till.
  3. Under tiden skär du rabarbern till marinaden i tunna skivor och lägger dem i en bunke. Pressa citronerna och häll saften och saltet över, blanda om väl.
  4. Spola rödbetorna i kastrullen med kallt vatten, gnugga av skalet med fingrarna. Låt rinna av väl, lägg på smörpapper/hushållspapper på en skärbräda och skär i tärningar. Jag brukar lägga dem på papper för att inte skärbrädan ska färgas av rödbetssaften.
  5. Vänd ner rödbetstärningar och dillkvistar med rabarbern. Ställ i kyl ett par timmar, smaka av om du vill ha mer sälta och servera tillsammans med tärnad fetaost eller tofu. Salladen håller sig flera dagar i kylen, men blanda den då inte med fetaosten förrän vid serveringen.