Citron- och vallmokaka med citrussallad

Citron- och vallmokaka med citrussallad
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Citron- och vallmokaka med citrussallad

17 ingredienser

1 h

Beroende på säsong kan du variera vad du serverar till den här ljuvliga citronkakan. Lite bär eller citrus är riktigt gott till!

Ingredienser

portioner kaka
  • 120 g smör, rumstempererat (+ lite extra för att smörja formen)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 2 msk blå vallmofrön
  • 1,5 msk citronskal
  • 1,5 msk vispgrädde
  • 50 g mascarpone

Sockerlag

  • 1 citron, saften
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Servering

  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • 3 msk mascarpone
  • ca 1 krm strösocker
  • citrusfrukter, snyggt uppskurna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen försiktigt och blanda ihop.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och blå vallmofrön i en separat skål. Vänd sedan ner blandningen i smörblandningen.
  4. Vispa ihop försiktigt och vänd ner rivet citronskal, grädde och mascarpone.
  5. Smörj en sockerkaksform och häll i smeten.
  6. Grädda kakan i ca 35-40 minuter, känn efter med en sticka om den är klar.

Sockerlag

  1. Gör sockerlagen medan kakan är i ugnen.
  2. Koka upp citronjuice, vatten och socker och låt reducera till hälften.
  3. När kakan är klar vänder du upp den på ett galler med en plåt under och penslar sockerlagen över hela kakan.

Servering

  1. Servera kakan med grädde uppvispat med mascarpone och socker.
  2. Toppa med citrusfrukter eller bär.