Citron- och vallmokaka

koket.se
Citron och vallmokaka
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Citron- och vallmokaka

14 ingredienser

1 h

Mjuk och saftig kaka med citron och vallmo, täckt med en frisk glasyr smaksatt med citron. Kan det bli bättre än så här till fikat?

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner kaka
  • 115 g saltat smör, rumstempererat
  • 270 g strösocker [3 dl]
  • 3 citroner, zest
  • 165 g ägg [3]
  • 265 g vetemjöl
  • 10 g blå vallmofrön [1 msk]
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 125 g citronsaft
  • 60 g mjölk [1 dl + 2 tsk]

Citronglasyr

  • 15 g mjölk, 3% [1 msk]
  • 15 g smör
  • 135 g florsocker [2 1/14 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 msk]
  • 10 g citronsaft

Gör så här

Citron och vallmokaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Rör ihop rumstempererat smör med socker och citronzest. Helst i maskin med en paddel men för hand med en slickepott går också bra!
  3. Knäck äggen i en separat bunke och vispa sönder med en gaffel. Addera i omgångar till smeten.
  4. Blanda de torra ingredienserna och sikta i smeten i omgångar.
  5. Avsluta med att addera citronjuicen och sist mjölken.
  6. Smöra och sockra en springform eller en brödform.
  7. Häll i smeten och baka i mitten på ugnen i (ca 40 minuter i springform) eller ca 55 minuter i en brödform.
  8. Ta ut och låt svalna i några minuter innan du tippar den på ett avsvalningsgaller. Låt svalna helt.

Citronglasyr

  1. Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält.
  2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr.
  3. Lämna glasyren lite åt sidan, häll i citronjuicen och låt den tjockna ytterligare samtidigt som den svalnar av.
  4. Häll på glasyr och låt glasyren stelna.