800 g konserverade plommontomater (eller cocktailtomater)
1 gul lök (stor)
2 klyftor vitlök
0,5 kruka basilika
0,5 dl vitt vin
1 msk citron, saft
0,5 krm strösocker
salt
peppar
Brynt smör
smör, brynt
garnityr
färsk basilika
parmesanost, riven
Gör så här
Pastadegen
Blanda ägg, salt, mjöl och vatten. Direkt på bordet eller i bunke. Jag skippar bordet och kör i bunke för att slippa klibbig bänk.
När degen är mättad av mjöl och inte kladdig, knåda för fulla muggar. Lägg i plastfolie och låt degen vila i kylen.
Tomatsåsen
Hacka löken och vitlöken, finhackat. Fräs i smör eller olja tills dem mjuknat. Inte för het värme, då bränns det och blir beskt.
Häll i de konserverade cocktailtomaterna, hackad basilika, salt, peppar och vitt vin. Låt koka.
Avsluta med att runda av tomatsåsen med en skvätt socker och citron.
Köttbullar
Riv löken på ett rivjärn i en bunke. Blanda i ägg, ströbröd, vitpeppar, grädde, hackad persilja, riven parmesan och salt. Vänd ner fläsk- och nötfärs.
Blanda väl till en krämig fin smet.
Forma fina, jämna och lite större köttbullar. Salta och peppra. Stek dem i smör på medelvärme i ca 10 min, tills de är genomstekta.
Pastafyllning
Blanda ricotta, parmesan, hackad basilika, citronsaft och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
Tortellini
Baka ut pastan, kör igenom pastamaskinen tills önskad tjocklek. Jag körde på tunnhet "8" på maskinen.
Lägg ut släta långa pastaremsor på lite mjölat bakbord. Skär ut fyrkanter ca 7x7 cm och spritsa på fyllningen, ca 1 msk/tortellini.
Vik över och "limma" igen kanterna med vatten så att de inte öppnar sig vid kokning. Forma till en tortellini eller annan önskad form.
Salta pastavattnet, det skall vara lika salt som en kallsup från havet. Koka upp! Koka tortellinin i 4-5 min, lyft upp och torka bort överflödigt vatten.
Bryn lite smör gyllenbrunt och slunga runt den färdigkokta pastan i. Salta och peppra.
Dags att lägga upp!
Börja att lägga tomatsåsen som en bas. Lägg sedan på köttbullar i mitten, ställ pastan snyggt upp emot köttbullarna och toppa rikligt med parmesan och en stor fin kvist färsk basilika!