Glaserad chokladkaka med pistagenötter

koket.se
Glaserad chokladkaka med pistagenötter
Foto: TV4
Christina Gyllner
Christina Gyllner

Glaserad chokladkaka med pistagenötter

13 ingredienser

Chokladkaka som är glaserad med mörk chokladkräm och toppad med pistagenötter.

Se Christina Gyllner laga receptet

logo

Ingredienser

Chokladkaka

  • 150 g choklad, fint hackad
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl salta pistagenötter, hackade

Chokladganache

  • 1 dl grädde
  • 100 g mörk choklad, fint hackad
  • 1 dl salta pistagenötter, hackade
  • vispgrädde, till servering

Gör så här

Chokladkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en 22 cm springform.
  2. Smält choklad och smör över ett vattenbad. Låt svalna något.
  3. Sikta samman vetemjöl, bakpulver och salt.
  4. Blanda ner strösocker i chokladen. Tillsätt äggen, vispa mellan varje ägg.
  5. Varva mjölblandningen med mjölk och vänd ner pistagenötterna.
  6. Häll chokladsmeten i formen och grädda din kaka i ca 20-25 minuter. Kanterna på chokladkakan ska vara fasta men gärna ett kladdigt inre.

Chokladganache

  1. Koka upp grädde och häll den över hackad choklad, rör till en slät kräm.
  2. Låt chokladkrämen tjockna i ca 10-15 minuter, kan du ringla spår i den är den färdig. Häll chokladglasyren över kakan och låt stelna. Toppa med pistagenötter och servera gärna chokladkakan med lite ovispad grädde.