Foto: TV4
Spela video

Pannacotta med havtorn


4

Du kan köpa färdig havtornsmarmelad till pannacottan, men det är så lätt att göra egen, så härlig i färgen, när du ändå håller på, gör lite extra till ostbrickan.

Pannacotta

  • 6 dl grädde
  • 2 dl mjölk 3%
  • 1 dl strösocker
  • 1  vaniljstång, skårad
  •   en nypa salt
  • 4,5  gelatinblad, blötlagda

Havtornsmarmelad

  • 200 g frysta havtorn
  • 0,5 dl vatten
  • 175 g syltsocker
  • 0,5 blad gelatin, blötlagt

Till garnering

  • 50 g vit choklad
  1. Koka upp grädde, mjölk, strösocker, vaniljstång och -frön, och en nypa salt. Tillsätt de blötlagda gelatinbladen.
  2. Låt gräddkoket svalna och tjockna lite (filkonsistens), rör runt så att vaniljfröna inte lägger sig på botten. Fyll upp pannacottan i glas och ställ in i kylen tills de stelnat lite.
  3. Toppa varje pannacotta med ett tunt lager med havtornsmarmelad (se nedan), se till att marmeladen är flytande men inte varm. Då blir det finare servering. Ställ tillbaka i kylen och låt stelna 2-3 timmar.
  4. Vid servering, hyvla lite vit choklad på toppen.
  5. Havtornsmarmelad
    Koka ihop havtorn och vatten. Skumma av om det behövs.
  6. Låt vätskan koka ner något. Använd en stavmixer och mixa slätt. 
  7. Tillsätt socker och koka upp marmeladen. Låt koka i ca 3-5 minuter. Sila och tillsätt gelatin.
  8. Låt svalna och när marmeladen har kommit till rumstemperatur och tjocknat något, fördela så mycket du vill ha över varje pannacotta.

Annons:

Liknande recept

Yoghurtpannacotta med vanilj

av Christian Hellberg
  •  20 min + 3 h
  •  8 ingr

Tapasdessert

av Märit - Öland
  •  30 min (2 h frys)
  •  13 ingr

Fransk festfisk

av recept.nu
  •  20 ingr
  •  7 ingr

Bröd med lång hållbarhet

av Magnus Johansson
  •  8 ingr

Mockapannacotta

av recept.nu
  •  8 ingr

Pernillas bräck - grundrecept

av Ernst Kirchsteiger
  •  4 ingr
  •  12 ingr