Rödtunga på ”walevska vis” med potatiskräm

Rödtunga på ”walevska vis” med potatiskräm
Foto: Merpotatis.nu
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Rödtunga på ”walevska vis” med potatiskräm

14 ingredienser

I slutet av september är det hummerpremiär på västkusten. Och hummer är för¬utom potatis en av Christian Hellbergs favoritråvaror. Men eftersom hummer är en ganska exklusiv råvara har han här gjort ett recept med extra mycket potatis.

Ingredienser

portioner
  • 12 rödtungafiléer
  • 2 msk smör, smält
  • citronskal från 1 citron
  • 1 hummer, kokt

Potatiskräm

  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 2 lagerblad
  • 1 schalottenlök, skalad och finhackad
  • 1 kg mandelpotatis
  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • salt
  • peppar
  • tryffelolja

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, smör och grädde med lagerblad och schalottenlök. Låt stå och dra. Koka och passera potatisen. Blanda i smör- och gräddmjölken och äggulorna och vispa till en potatiskräm. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Sila och häll upp i en gräddsifon. Ladda sifonen med två patroner och låt den stå i vattenbad innan servering.
  2. Servera gärna rödtungan och potatiskrämen med nykokt, spänstig vit sparris som kokats i hälften vitt vin, vatten och salt.