Pankofriterad pilgrimsmussla med morotspuré och syrlig sallad

pankopanerad pilgrimsmussla
Foto: tv4

Pankofriterad pilgrimsmussla med morotspuré och syrlig sallad

Av: Christian - Österlen

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

ca 30 min

Förrätt med pilgrimsmusslor som friterats i pankoströbröd. Äts med krämig morotspuré och en syrlig sallad för att bryta av.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
4376 Gobelsburg Riesling – Ett elegant, krispigt vitt vin med aromatiska toner och karaktär av mineral, citrus och gröna äpplen. Den fräscha syran i vinet kommer att passa utmärkt med den syrliga förrätten och elegansen i rätten kommer att reflekteras i vinet.

Ingredienser

portioner

pilgrimsmusslor

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 ägg
  • salt
  • 0,5 l majsolja, till fritering

Morotspuré

  • 500 g morot
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 msk smör

Syrlig sallad

  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • ärtskott
  • koriander, garnering

Syrlig dressing

  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 tsk honung

Gör så här

Pilgrimsmusslor

  1. Salta musslorna lätt och låt ligga på ett hushållspapper i ca 5 min. Torka sedan av dem. #
  2. Vänd i mjölet, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoströbrödet.
  3. Sedan friteras musslorna i majsoljan i ca: 180 grader i 1 ½ min, tills de är gyllenbruna.

Morotspuré

  1. Skiva morötter grovt och koka dem i lättsaltat vatten i ca 15 min eller tills morötterna är mjuka. #
  2. Sila av och spara en del av spadet. Tillsätt en grovhackad röd chilipeppar, mixa och sila. Smaka av med salt, socker, citronsaft och tillsätt sedan en klick smör.

Syrlig sallad

  1. Skiva fänkål tunt och finstrimla moroten. Marinera i den syrliga dressingen ca 10 min i kylen. Garnera med koriander och ärtskott.#

Syrlig dressing

  1. Rör ut honung i risvinäger.