Chokladmousse mojito style

Chokladmousse mojito style
Foto: TV4

Chokladmousse mojito style

Av: Joel - Boden

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Krämig chokladmousse toppas med limemarinerade hallon och chokladcrumble.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 1 dl grädde, kokas
  • 60 g mjölkchoklad
  • 60 g mörk choklad 70 % (t ex Lindts bakchoklad 70 %)
  • 4 äggulor
  • 0,25 dl strösocker
  • 0,25 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde, vispas

Limemarinerade hallon

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 limefrukt, rivet skal+saften
  • 2-3 dl frysta hallon

Chokladcrumble

  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 msk kakao
  • 1 liten nypa salt
  • 50 g smör, rumsvarmt

Servering

  • mynta

Gör så här

Chokladmousse

  1. Börja med att vispa 2 dl grädde. Ställ in i kylen.
  2. Hacka chokladen och lägg i bunke. Koka upp 1 dl grädde och häll den heta grädden över chokladen. Låt chokladen smälta och rör sedan runt med slickepott så det blir en jämn chokladig kräm.
  3. Lägg äggulorna i en annan bunke. Koka ihop vattnet och sockret tills sockret har lösts upp och det har blivit en sockerlag. Vispa ner sockerlagen i äggulorna under kraftig vispning. Använd högsta hastigheten tills det har förvandlats till ett fast skum.
  4. Rör ner chokladkrämen i äggvispet och rör runt noga. Rör ner den vispade grädden från kylskåpet tills det har blivit en glansig mousse som är väl blandad.
  5. Fördela i severingsskålar. Blir inte ytan jämn kan man banka glasen lite lätt mot underlaget så jämnar ytan till sig. Ställ in i kylen, minst 1 timme.

Limemarinerade hallon

  1. Koka upp socker, vatten, limeskal och limesaft. Ta kastrullen från värmen.
  2. Lägg hallonen i marinaden 1 timme innan servering. Sila av. Men släng inte lagen!

Chokladcrumble

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar. Nyp ihop till smuldeg.
  3. Fördela på en plåt med bakplåtspapper. In i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.

Servering

  1. Servera genom att lägga på hallon, hälla över lite lag och strössla över lite god crumble och några myntablad.