Chokladdoppade skumbollar

Chokladdoppade skumbollar
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Chokladdoppade skumbollar

9 ingredienser

1 h

Gräddbullar, skumbollar och mums mums - kärt bakverk har onekligen många namn. Här är konditor Johan Sörbergs glutenfria och laktosfria recept på godbiten.

Så här tempererar du choklad

Ingredienser

portioner stycken

Botten

  • 125 g mandelmassa
  • 65 g strösocker
  • 30 g äggvita

Skum

  • 250 g äggvita
  • 450 g strösocker
  • 100 g vatten
  • 100 g glykos
  • 3 g agar-agar

Smaksättning

  • choklad, att doppa i (se tips ovan om temperering)
  • annan valfri smaksättning

Gör så här

Mandelbottnar

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda mandelmassa, socker och äggvita klumpfritt.
  3. Spritsa ut tunna bottnar, ca 4 cm i diameter. Grädda tills de stelnat (5-10 minuter, beroende på tjocklek).

Skum

  1. Sjud vatten och agar agar. Tillsätt glukos och socker. Koka till 115 grader. När temperaturen är ca 100 grader, börja vispa äggvitan.
  2. Häll sockerlagen (115 grader) i en tunn stråle i äggvispet samtidigt som du vispar på låg hastighet. Höj hastigheten i ett par minuter och sänk därefter och vispa tills skummet svalnat.
  3. Spritsa ut skummet på mandelbottnarna.
  4. Du kan smaksätta innan eller efter du har doppat skumbollarna i choklad. Doppa skumbollarna i tempererad choklad och låt stelna.