Dubbel sockerkaka med choklad

Dubbel sockerkaka med choklad
Foto: Stefan Wettainen
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Dubbel sockerkaka med choklad

15 ingredienser

En riktigt lyxig, fylld sockerkaka, som passar till ett glas kall mjölk! Recept från boken Choklad

Ingredienser

portioner bitar
  • smör, till formen
  • ströbröd
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk kaffe (starkt), kallt
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 125 g mörk choklad 70 %
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör, rumstempererat

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 2 liter.
  3. Vispa ägg, socker och muscovadosocker pösigt.
  4. Smält smör i en kastrull och häll i mjölk och kaffe.
  5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
  6. Rör ner vätskan tillsammans med de torra ingredienserna i äggsmeten.
  7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter.
  8. Prova med en sticka om kakan är färdig.
  9. Ta ut kakan och låt den vila i formen i 5 minuter.
  10. Vänd sedan upp den på en tallrik och låt svalna under formen.
  11. Hacka chokladen och ställ den åt sidan.
  12. Koka upp grädde.
  13. Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen, rör tills den smält helt.
  14. Vispa eller mixa i smör. Låt tryffeln kallna.
  15. Dela sockerkakan horisontellt på mitten.
  16. Bred ut fyllningen eller spritsa den över bottnen. Lägg på överdelen. Låt kakan stå svalt innan den skärs upp i bitar.