Chilinudlar med hemgjord japansk chiliolja

koket.se
Chilinudlar med hemgjord japansk chiliolja
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Chilinudlar med hemgjord japansk chiliolja

18 ingredienser

45 min

Udonnudlar är tjocka japanska nudlar med härligt tuggmotstånd. Perfekta att vända runt med wokade grönsaker, en enkel sås på sake, mirin och soja och toppas vid servering med rayu - en japansk chiliolja.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g udonnudlar

Japansk chiliolja rayu

  • 1 dl neutral rapsolja
  • 0,5 dl sesamolja (rostad)
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 2 skivor färsk ingefära (tjocka skivor)
  • 1 salladslök, i 4 cm bitar
  • 4 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
  • 1 tsk sichuanpeppar, mortlad

Nudelsås

  • 1 dl japansk soja
  • 3 msk sake (eller torrt vitt vin)
  • 3 msk mirin

Wokade grönsaker

  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 400 g shiitakesvamp, skivade (eller champinjoner)
  • 4 salladslökar, i 4 cm bitar
  • 1 morot, skuren i tändstickor
  • 2 pak choi, i munsstora bitar
  • neutral rapsolja, att steka i

Topping

  • rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Hetta upp den neutrala oljan och sesamolja till ca 160 grader i en liten kastrull. Lägg i vitlök, ingefära och salladslök och låt puttra i oljan tills vitlöken fått lite gyllene färg.
  2. Dra av oljan från värmen, lyft ur vitlök, ingefära och salladslök. Lägg i gochugaru samt sichuanpeppar. Häll över i en glasburk och ställ åt sidan.
  3. Blanda ihop nudelsåsen.
  4. Koka udon enligt anvisning på förpackningen. Skölj i iskallt vatten tills de är helt kalla. Ställ åt sidan.
  5. I en stor wok eller stekpanna med höga kanter stek svamp till lite brynt. Lägg över på ett litet fat och ställ vid spisen.
  6. Fräs sedan salladslök, morot och pak choi i någon minut, lägg tillbaka svampen i pannan tillsammans med nudlarna. Häll på nudelsåsen och vänd om och låt steka tillsammans i några minuter.
  7. Lägg upp på tallrikar, ringla på chiliolja i valfri mängd och toppa med pickad ingefära och sesamfrön.