Finhacka lök och chili och stek i olja i en gryta tills löken fått färg och mjuknat. Lägg i den frysta majsen och stek tills den slutat ånga av sig. Lägg i tomatpurén och fräs tills den nästan bränner fast i botten av grytan. Häll i vinet och rör om tills allt släppt från botten.
Tillsätt fryst vegofärs och stek tills vätskan sugits upp och färsen börjar dofta.
Häll av och skölj kidneybönorna och de svarta bönorna ordentligt. Ta ut en 0,5 dl av vardera och lägg åt sidan till bönsalladen.
Häll i bönorna, de krossade tomaterna, sojan, jalapenos, sirapen och balsamvinägern i grytan. Krydda med de torkade kryddorna, salta och peppra och ha i chokladen. Låt puttra på svag värme i minst 30 minuter, gärna längre.
Gör bönsalladen genom att mixa citronsaft, rostade solroskärnor, basilika och olivolja till en jämn smet. Rör ned sojabönor, svarta bönor, kidneybönor och kikärtor. Smaka av med salt och peppar.
Servera chilin med bönsalladen, fraiche, pressad lime, koriander och nachos.