Helstekt lammytterfilé med lammkorv

Helstekt lammytterfilé med lammkorv
Foto: TV4

Helstekt lammytterfilé med lammkorv

Av: Cecilia och Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

Helstekt lammytterfilé med anchochilikryddad lammkorv, whiskeysmörsås (den perfekta såsen till grillat och stekt kött) samt getostdoftande potatiskaka.

Beräkna ca 100-150 g lammytterfilé per person om rätten serveras tillsammans med lammkorven. Om inte, ta lite mer.

Du kan byta ut lammkött och karré mot 300 g lammfärs och 100 g grovmald fläskfärs.

Dryckestips
Masi Valpolicella Bonacosta, art.nr 6998.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lamm (45 min)

  • 100-150 g lammytterfilé per person

Lammkorv (120 min)

  • 2 silverlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 0,5 anchochili, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 300 g lammkött benfri (t ex från stek)
  • 100 g fläskkarré
  • 75 g späck
  • 1 tsk salt
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 2 dl vatten
  • lammfjälster
  • 1-2 msk smör, till stekning
  • steksnöre

Sås

  • 3 klyftor vitlök, finhackade/rivna
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 tsk smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 msk kalvfond
  • 3 msk vatten
  • 4 msk sweet chilisås
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk rörsocker (alt honung)
  • 100 g smör
  • 4 msk whisky (gärna single malt)

Potatiskaka

  • 8-10 potatisar, tunt skivade
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g getost (chèvre)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • Sockerärtor med flingsalt

Gör så här

Lamm

  1. Ställ ugnen på 100 grader.
  2. Låt köttet bli rumstempererat, salta och peppra.
  3. Bryn i stekpanna i rikligt med smör.
  4. Sätt i en köttermometer från kortsidan av den tjockaste delen av ytterfilén.
  5. Baka i ugnen ca 20-30 minuter, och tills en innertemperatur på 60 grader (röd-rosa) - 62 grader (rosa) uppnåtts.
  6. Täck med folie ca 15 minuter.

Lammkorv

  1. Fräs lökarna i smör på svag värme.
  2. Låt svalna.
  3. Skär lammköttet i bitar och finhacka späcket.
  4. Lägg kött och salt i en matberedare och mixa till en färs.
  5. Tillsätt löken, den finhackade chilin samt persiljan.
  6. Späd med vatten till en ganska lös smet.
  7. Skölj lammfjälstret med kallt vatten.
  8. Torka av och trä sedan upp fjälstret på korvhornet.
  9. Fyll smeten i skinnet, inte för hårt för då spricker skinnet vid tillagning.
  10. Knyt av med steksnöre var tionde centimeter.
  11. Koka korven ca 5-10 minuter.
  12. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp till dess korven ska stekas.
  13. Strax innan servering steks korvarna gyllene ca 3-5 minuter per sida i smör.

Sås

  1. Fräs vitlök och gul lök på svag värme några minuter.
  2. Tillsätt tomatpuré, fonden, vattnet, sweet chili-såsen samt balsamvinägern.
  3. Låt koka samman i ca 10-15 minuter, sila sedan såsen.
  4. Inför serveringen hettas såsen upp, klicka i smöret, smaksätt med whiskeyn samt eventuellt lite extra sötma.

potatiskaka

  1. Värm upp ugnen till 150 grader.
  2. Blanda potatisen med grädden i en bunke.
  3. Klä en brödform eller motsvarande med smörpapper.
  4. Varva potatis och smulad chèvre i formen.
  5. Salta och peppra.
  6. Baka i ugnen under press i ca 1 timme och 30 minuter.
  7. Låt svalna.
  8. Stjälp upp och skär i kvadratiska bitar strax innan servering.

Sockerärtor

  1. Koka sockerärtorna och strö över flingsalt.