Key limepaj

Key limepaj
Foto: TV4

Key limepaj

Av: Cecilia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Recept på key limepaj som är beräknat till fyra personer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Botten

  • 6 savoiardikex
  • 6 kardemummaskorpor
  • 2 msk strösocker
  • 60 g smör

Fyllning

  • 3 limefrukter
  • 4 äggulor
  • 1 burk kondenserad mjölk, ca 400 g

maräng

  • 4 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker

Till garnering

  • mörk choklad, riven
  • ev färska bär

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Mixa kexen, skorporna, och sockret till en finsmulig hög och häll över i en bunke.
  3. Finfördela smöret i små klickar i bunken och blanda väl med fingertopparna.
  4. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och packa degen hårt så den blir kompakt och tät.
  5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt det svalna i formen.
  6. Tvätta limefrukterna, riv skalet och pressa ut saften.
  7. Vispa äggulorna och den kondenserade mjölken och limesaften. Låt det därefter stå i rumstemperatur i 10 minuter.
  8. Rör varsamt om och häll upp smeten i pajskalet. Grädda pajen i ca 10 minuter.

Maräng

  1. Gör marängen medan pajen är i ugnen.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och fortsätt vispa i ca 5-6 minuter tills smeten har blivit len och vit.
  3. Ta ut pajen när den fortfarande dallrar i mitten om man skakar den lätt. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  4. Klicka ut marängen i mitten av pajen och skapa små toppar över hela pajen, sätt in pajen i ugnen och låt den stå tills marängen fått fin färg.
  5. Passa den så att marängen inte bränns.
  6. Låt pajen svalna och ställ den i kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  7. Riv gärna över riktigt mörk choklad och servera med färska bär.