Cavolfiore fritti - friterade blomkålsbollar

POPULÄRT
Cavolfiore fritti - friterade blomkålsbollar
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Cavolfiore fritti - friterade blomkålsbollar

13 ingredienser

40 min

Frasigt friterade små munsbitar på kokt och mosad blomkål blir ett perfekt tilltugg till drinken eller att bjud på en plockig buffé.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • 1 citron
  • ca 1,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl ströbröd
  • pecorinoost, riven
  • olja, till fritering
  • salt

Gör så här

  1. Ansa blomkålen och skär den i buketter.
  2. Koka blomkålen helt mjuk i saltat vatten.
  3. Häll av och låt blomkålen ånga av.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skär citronen i klyftor.
  5. Mosa den kokta blomkålen med en gaffel eller potatisstöt, det behöver inte vara helt slätt.
  6. Blanda blomkålen med ägg, örter, chili, vitlök och olivolja till en smet. Tillsätt vetemjöl, ta så mycket att det går ihop till en smet/deg som går att forma till bollar som håller ihop. Smaka av med salt.
  7. Forma bollar av smeten.
  8. Värm oljan till friteringen i en kastrull. Ta också fram en hålslev och lock till kastrullen.
  9. Rulla bollarna i ströbrödet. Fritera bollarna i omgångar till gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  10. Riv pecorino över de friterade bollarna. Servera med citronklyftor.