Cassandras violtårta

Cassandras violtårta
Foto: TV4
Cassandra Lundgren
Cassandra Lundgren

Cassandras violtårta

Av: Cassandra Lundgren

Från: Hela Sverige bakar

24 ingredienser

2 h

Violtårta med sex nyanser av lila. Fylls med rårörda hallon och violgrädde. Spacklas med mascarponekräm.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar
  • Tårtbottnarna
  • 6 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 2 dl mjölk
  • lila colorpaste, till ombre-effekten i tårtbottnarna

Rårörda hallon

  • 200 g hallon
  • 2 tsk florsocker

Violgrädde

  • 3 dl grädde
  • 1 dl kanderade violer
  • 2 dl vit bakchoklad, hackad

Mascarponekräm

  • 500 g mascarpone
  • 4 dl kvarg
  • 4 msk citronsaft, färskpressad
  • 2 msk citron, skalet, rivet
  • 3 dl florsocker
  • lila colorpaste

Dekor

  • vit choklad, hyvlad i stora flarn
  • färska violer
  • kanderade violer
  • färska hallon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl försiktigt i smeten.
  4. Smält smöret och häll i mjölken.
  5. Häll i smörblandningen i smeten och blanda allt.
  6. Häll upp samma mängd smet i sex olika skålar och tillsätt lila färg i färgskala mörk till ljus.
  7. Smöra och bröa 6 formar i storleken 15 cm i diameter och häll över en smet i varje.
  8. Gräddas i ca 15-20 min.

Rårörda hallon

  1. Stampa hallonen och låt rinna av.
  2. Blanda sedan med florsockret. Bred på ett tunt lager rårörda hallon på varje tårtbotten.

Violgrädde

  1. Vispa grädde och rör ner violessence, kanderade violer och vit hackad choklad.
  2. Bred ut ett lager över de rårörda hallonen.
  3. Lägg ihop bottnarna.

Mascarponefrosting

  1. Blanda alla ingredienser och bred ett tunt lager over hela tårtan. Låt sedan stå och vila i kylen minst 15 minuter. Bred sedan över ett till lager på tårtan.

Topping

  1. Värm 100 g vit choklad i micron några sekunder för att sedan hyvla chokladflarn med hjälp av en osthyvel.
  2. Toppa tårtan med de hyvlade vita chokladflarnen tillsammans med färska och kanderade violer och några färska hallon.