Foto: Tina Axelsson

Rotfruktsgratäng


4

Rotfrukter i gratängen ger så mycket mer smak än enbart potatis. Recept på rotfruktsgratäng från kokboken Mat på svenska.

Rotfruktsgratäng

  • 500 g potatis av mjölig sort, t ex King Edward
  • 1 st stor morot
  • 1 st stor palsternacka
  • 100 g rotselleri
  • 100 g kålrot
  • 2 st vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk timjan
  • 1.5 krm malen muskot
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 dl västerbottenost
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatis, palsternacka, kålrot, rotselleri samt morot och skiva dem tunt, gärna i matberedare.
  2. Blanda alla ingredienser, men spara hälften av osten, i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna.
  3. Häll över blandningen i en ugnssäker form och strö över resten av osten.
  4. Gratinera i mitten av ugnen tills rotfrukterna är mjuka och din rotfruktsgratäng har fin färg, 45-50 minuter.

Annons:

Liknande recept

Krämig potatisgratäng

av Nigella Lawson
  •  45 min
  •  7 ingr
  •  5 ingr
  •  10 ingr
  •  29 ingr
  •  9 ingr
  •  7 ingr