Ljummen potatissallad med limemarinerad rödlök

Ljummen potatissallad med limemarinerad rödlök
Foto: Gunnar Bergkrantz
Carola Magnusson
Carola Magnusson

Ljummen potatissallad med limemarinerad rödlök

Av: Carola Magnusson

Från: Carolas Ekokök

8 ingredienser

Den här salladen passar till både vilt och grillat – så enkel att göra. Jag älskar att lägga den på knäcke dagen efter! Glöm inte att använda ekologisk potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis Asterix (eller annan fast sort)
  • 0,5 dl vit balsamvinäger
  • 1 dl olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar, från kvarnen

Marinerad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 limefrukt, saft och skal
  • havssalt

Gör så här

  1. Skala och klyfta potatisen. Om den har tunt fi nt skal behåll det gärna.
  2. Koka klyftorna i lättsaltat vatten. De ska absolut inte gå sönder utan vara
  3. ”al dente”. Häll av vattnet och ånga dem lätt så att klyftorna blir torra.
  4. Blanda samman vinäger och olivolja till en vinägrett.
  5. Salta och peppra och häll den över de varma potatisklyftorna.
  6. Skala rödlökarna och skär dem tunt i båtar.
  7. Riv det gröna limeskalet och pressa limesaften. Strö havssaltet på de tunna lökbåtarna, blanda med limeskal och saft och krascha varsamt löken mellan händerna så att de blir slaka och tar mycket smak av limen.
  8. Strö dem över potatisen och du har en ljuvlig potatissallad.