Härlig kolapaj med lingon

Härlig kolapaj med lingon
Foto: Eva Hildén
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Härlig kolapaj med lingon

12 ingredienser

1 h

"Jag älskar lingon i desserter! De har en syrlighet och lätt beska som tillför det där lilla extra. Den här pajen är en perfekt dessert året runt. Florsockret i pajdegen gör den mer kompakt och håller fyllningen på plats. Gillar du inte lingon så kan du byta ut dem mot röda krusbär, röda vinbär, hallon, björnbär eller andra syrliga bär i säsong." /Carla

Ingredienser

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl

Kola

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 15 g färsk ingefära, skalad och skivad (valfritt)
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 125 g frysta lingon (eller färska)

Tillbehör

  • vaniljglass (eller gräddfil)

Gör så här

Pajskal

  1. Tina frysta lingon och låt saften rinna av lite.
  2. Hyvla smöret med en osthyvel och arbeta snabbt ihop
  3. alla ingredienser till pajdegen.
  4. Tryck ut degen i en pajform, cirka 20 cm i diameter, alternativt 4–6 små portionsformar, och låt vila 15 minuter
  5. i frysen.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 22 minuter
  8. och låt kallna.

Kola

  1. Koka socker, grädde, sirap och ingefära i en kastrull i cirka 30 minuter. Rör då och då för att undvika att den bränns. Ta kastrullen från värmen när kolan är 120 grader.
  2. Använd en termometer eller gör ett kulprov: det ska gå att rulla en kula när man lagt en tesked kolasmet i kallt vatten.
  3. Rör ner smör och salt.
  4. Ta upp ingefärsbitarna med en sked och häll kolan i det
  5. avsvalnade pajskalet. Låt pajen svalna lite och toppa
  6. sedan med lingon.
  7. Servera med vaniljglass eller gräddfil.