Min mormors godaste kakor

Carina Brydling recept

Min mormors godaste kakor

Av: Carina Brydling

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

Vurm för god och vällagad mat och bakverk har alltid funnits i vår familj genom mormor som i ungdomen hade plats på prästgård och i fina familjer, där kalasen och kafferep avlöste varandra. Matmors recept var strängt hämliga på den tiden och ack den trotjänarinna som röjde recepten. Det sågs som en ärkesynd. Nu förtiden känner jag att det finns behov av att dela med sig av dessa gamla klenoder så ett de inte faller i glömska. Enligt mitt tycke är dessa kakor de godaste som finns och ingår alltid på kakfatet hos oss.

Ingredienser

portioner stycken
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 225 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl sötmandel, skållad och hackad
  • 1,5 msk sirap

Gör så här

  1. Lägg mjölet direkt på bakbordet och gör en grop i mitten. Lägg i socker, tärnat kallt smör, vatten, bikarbonat, sirap och skållad mandel.
  2. Arbeta ihop degen med händerna till en homogen deg. Dela degen på hälften och rulla dem till 4 –5 ca rulle i diameten.
  3. Låt vila kallt i minst en timma. Skär i ½ cm tjocka skivor ca 60 st och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 7 – 10 min.