Brysselkålssallad med apelsin

koket.se
Brysselkålssallad med apelsin
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Brysselkålssallad med apelsin

14 ingredienser

20 m

Den här juliga salladen med brysselkål, apelsin och nötter kan bli ett perfekt inslag på julbordet.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 2 endiver, strimlad
  • 4 blad grönkål, strimlade
  • 6 brysselkål, tunt strimlad
  • 2 sharonfrukt, tunt hyvlade
  • 2 apelsiner (gärna blodapelsin)
  • 0,5 fänkål, tunt hyvlad
  • 1 silverlök, tunt hyvlad (eller roscofflök)
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk turkisk yoghurt (gräddfil eller creme fraiche)
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, rostade
  • 0,5 dl blandade nötter, rostade (t.ex. pistage, hasselnötter, valnötter, mandel)
  • 1 msk sesamfrön, rostade
  • peppar
  • salt

Gör så här

  1. Ta bort den hårda nerven på grönkålen och strimlad den fint. Separera bladen på endiven. Ansa och strimla brysselkålen. Skiva sharonfrukt tunt på mandolin. Skala apelsinerna med kniv och skiva sedan tunt. Skiva löken tunt.
  2. Vispa ihop olja, yoghurt, salt och peppar till en dressing.
  3. Hacka nötterna.
  4. Blanda grönkål och brysselkål med dressingen och låt stå 10 minuter så de mjukas upp. Varva sen alla grönsaker, nötter och dressing på ett fat. Servera!