Vaniljparfait med rabarber i glas

Vaniljparfait med rabarber i glas
Foto: Roland Persson

Vaniljparfait med rabarber i glas

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

16 ingredienser

Det är både vackert och praktiskt att servera efterrätten i portionsglas. Här är en underbar vaniljparfait ur Bonniers kokbok.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

portioner
  • 10-12 Bisoctti

Rabarbersylt

  • 200 g rabarber
  • 2 tsk vatten
  • 200 g syltsocker

Vaniljparfait

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 0,65 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Rabarberlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm kardemummakärnor, stötta i mortel
  • 0,5 rabarber [ca 50 g]
  • 100 g jordgubbar
  • 100 g hallon

Garnering

  • violblommor
  • mynta

Gör så här

Rabarbersylt

  1. Skölj och skala rabarbern till sylten om den är grov.
  2. Skär den i 1 centimeter stora bitar och lägg i en kastrull.
  3. Tillsätt vatten och sjud i cirka 5 minuter under lock.
  4. Rör ner syltsockret och koka i 1 minut.
  5. Häll upp sylten i en glasburk och låt kallna.
  6. Vaniljparfait Vispa grädden till parfaiten i en skål och sedan äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt i en annan skål.
  7. Vänd ner grädden i äggsmeten.

I glaset

  1. Krossa skorporna grovt.
  2. Lägg en sked rabarbersylt i botten på varje portionsglas, som bör tåla att stå i frysen.
  3. Varva sedan vaniljparfait, sylt och skorpsmulor. Avsluta med vaniljparfait.
  4. Låt glasen stå i frysen i minst 4–5 timmar.

Rabarberlag

  1. Koka upp socker, vatten och de stötta kardemummakärnorna.
  2. Skala och skiva rabarbern tunt och lägg ner skivorna i den varma lagen.
  3. Låt kallna.
  4. Rensa och skär jordgubbarna i bitar och lägg även dem och hallonen i lagen.

Vid servering

  1. Toppa glasen med de marinerade bären och rabarbern.
  2. Garnera med violer och mynta.