Bönfärssås

Bönfärssås
Jessica Frej
Jessica Frej

Bönfärssås

13 ingredienser

40 m

"Många behöver äta mer grönsaker för att komma upp i rekomenderat dagsbehov. Grönsaker är ju dessutom så mångsidigt och gott. Genom att de får spela huvudrollen så får vi inte bara in mer av dem utan vi sparar också massor med pengar!
Mängden torkade bönor som vi behöver till det här receptet är 250 g och det kostar ca 10 kr. Om vi skulle göra samma mängd mat med nötfärs så skulle nötfärsen kosta runt 80 kr. Vi sparar alltså 70 kr!
Bönorna ligger ofta i förpackning om 500 g. Blötlägg, koka och frys in bönorna så har du till två omgångar i frysen och kan svänga ihop detta snabbt. Finhackad selleri och morot är också gott att ha i färssåsen." /Jessica Frej

Ingredienser

portioner
  • 250 g torkade bruna bönor, blötläggs och kokas enligt anvisningarna på förpackningen
  • 1 msk soltorkade tomater i olja, finhackade
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • ev 0,5 röd chilifrukt, finhackad (kan uteslutas om önskas)
  • 1 msk soja (mörk)
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 buljongtärningar (grönsak, kyckling eller kött)
  • 1 burk krossade tomater (eller passerade)
  • 1 msk ketchup
  • spaghetti, kokt (till servering)
  • parmesanost, riven (till servering)

Gör så här

  1. Blötlägg de torkade bruna bönorna.
  2. Koka sedan bönorna tills de är mjuka enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. När bönorna är klara så häll av dem och ställ åt sidan.
  4. Hetta upp oljan från de soltorkade tomaterna (eller rapsolja) i en stor stekpanna eller gryta på medelhög värme.
  5. Häll i bönorna och fräs runt.
  6. Tillsätt hackad lök, vitlök samt chili och fräs i några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
  7. Blanda ner mörk soja, grädde, tomatpuré, buljongtärningar, krossade tomater, soltorkade tomater och ketchup bland bönorna och löken.
  8. Rör om väl för att kombinera alla ingredienser.
  9. Låt såsen puttra upp. Sänk sedan värmen till låg och låt såsen småputtra i 20-30 minuter, eller tills den har tjocknat och smakerna har blandats väl. Rör om då och då för att förhindra att såsen fastnar i botten av kastrullen.
  10. Smaka av och servera med nykokt spaghetti, riven parmesan och ketchup för den som vill!