Blandad kålsallad

Blandad kålsallad

Blandad kålsallad

Av: Victoria Nordström

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En härligt smakrik och färgglad sallad som passar lika bra till fisk och kött, som i en macka eller bara som den är." /Victoria Nordström

Ingredienser

portioner4 - 6

Whiskey- picklade senapskorn

  • 4 msk senapsfrö
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 3 msk whisky
  • 1 tsk salt

Sallad

  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 300 g kålrabbi
  • 400 g kål (t.ex. grönkål, svartkål, rödkål, brysselkål)
  • 2 äpplen (gärna syrliga)
  • 1 dl tranbär, hackade
  • 3 selleristjälkar, skivade
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 salt

Dressing

  • 4 msk whiskey- picklade senapskorn, + 2 msk lag
  • 0,5 dl majonnäs (öka mängden om du vill ha en krämigare sallad)
  • 1 dl crème fraîche (eller gräddfil)
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar

Servering

  • 100 g salladsblad (t.ex radiccio)

Gör så här

Whiskey- picklade senapskorn

  1. Koka senapsfrön i lätt saltat vatten tills de mjuknat. Det tar ca 40-60 minuter.
  2. Koka upp resterande ingredienser i en kastrull och rör om så att sockret löser upp sig. Lägg i senapskornen och låt svalna.
  3. Låt gärna stå över natten eller minst 2 timmar.

Sallad

  1. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en panna i några minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Skala kålrabbin försiktigt med en vass kniv. Skiva den tunt samt skär skivorna i smala stavar.
  3. Ansa brysselkålen och skär bort roten. Plocka de största bladen och strimla resten.
  4. Riv bort den grova nerven från bladkålen och strimla bladen.
  5. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna halvmånar.
  6. Lägg all kål, äpple, tranbär och selleristjälkar en stor bunke. Massera med citronsaft, olivolja och salt.

Dressing

  1. Häll av lagen från den picklade senapskornen men spara vätskan.
  2. Rör ihop majonnäs, crème fraîche, senapskorn, citronsaft, 2 msk av lagen och svartpeppar.

Servering

  1. Plocka och skölj salladen. Dela i grova bitar och lägg ut på ett fat.
  2. Lägg över den marinerade kålblandningen och ringla över dressingen.
  3. Toppa med 4 msk picklade senapskorn och rostade hasselnötter.