Black and White ”Etoile”

koket.se
Black and White ”Etoile”
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Black and White ”Etoile”

15 ingredienser

1 h

Den här rätten är en riktigt festlig rätt som kan förgylla vilket festligt tillsälle som helst! Varför inte servera den som nyårsmiddag?

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • chipotlechilifrukt
  • 200 g smör
  • 1,5 dl rött vin
  • 5 dl kalvfond
  • 1 kruka dragon
  • salt
  • vinäger
  • 600-800 g oxfilé (rostbiff eller picana)
  • syltlök
  • 300 g jordärtskocka
  • buskkrasse
  • 300 g shiitakesvamp
  • 1 knippe salladslök

Gör så här

  1. Fräs vitlök, lök och chipotle i en kastrull med 100 g smör.
  2. Tillsätt rött vin, kalvfond och dragonstjälkar. Koka ihop 15–20 minuter.
  3. Smaka upp med salt, vinäger och lite smör.
  4. Skär köttet i bitar som väger ca 300 g. Stek bitarna hårt på alla sidor och temperera upp till 52 grader (150 grader tar ca 10 minuter).
  5. Grilla eller stek dragonbladen i en panna.
  6. Finhacka bladen och blanda upp dem med 100 g smör. Smaka upp med salt och spad från syltlöken. Ställ i frysen för att sätta sig.
  7. Skala och koka jordärtskockan i saltat vatten. Passera eller vispa till en lätt och luftig kräm med smör och salt.
  8. Dela köttbitarna i två, arrangera på tallriken med buskkrasse, shiitakesvamp, syltlök och riv eller skiva smöret över.