Blåbärsmazariner

Blåbärsmazariner
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Blåbärsmazariner

12 ingredienser

1 h + tid i kyl

Förgyll veckan med festliga blåbärsmazariner med kardemummasocker.

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 100 g smör
  • 90 g strösocker
  • 225 g vetemjöl
  • 2 g bakpulver
  • 2 g salt
  • 1 ägg

Mazarinfyllning

  • 150 g smör
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg

Montering

  • 2 dl blåbär (färska eller frysta)

Kardemummasocker

  • 60 g strösocker
  • 15 g kardemummakärnor, mortlade

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda rumstempererat smör med socker i en köksmaskin med vinge tills det blir krämigt.
  2. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt och kör till ett fint smul.
  3. Knäck i ägget och kör snabbt ihop till en fin deg. Lägg degen i kylen i 30 minuter.

Mazarinfyllning

  1. Mät upp smöret i en kastrull och låt det smälta på medeltemperatur. Koka sedan smöret tills det börjar bli brunt och doftar nötigt. Vispa smöret under tiden och dra sedan av kastrullen från plattan.
  2. Låt smöret svalna i ca 30 minuter.
  3. Lägg mandelmassa i en köksmaskin med vinge och tillsätt smöret försiktigt tills allt är ordentligt blandat. Du kan behöva skrapa ner smeten från kanterna då och då.
  4. Tillsätt sedan ett ägg i taget tills du får en jämn smet.

Montering

  1. Kavla ut degen tunt och stansa ut rundlar som är lite större än formarna du ska använda (använd gärna formar som är ca 6–7 cm i diameter).
  2. Tryck ut degen i formarna och skär av överflödig deg med baksidan av en skalkniv.
  3. Fyll formarna till hälften med fyllningen och lägg i 1 msk blåbär i varje form.
  4. Sätt ugnen på 180 grader och baka mazarinerna i ca 10-12 minuter tills de får en fin jämn färg.
  5. Låt mazarinerna svalna.

Kardemummasocker

  1. Blanda socker med mortlad kardemumma.
  2. Doppa sedan mazarinerna i sockerblandningen.