Blåbär- och yoghurtglass med granskott i socker

Blåbär- och yoghurtglass med granskott i socker
Foto: TV4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Blåbär- och yoghurtglass med granskott i socker

Av: Linnea Liljedahl

Från: Kockarnas kamp

17 ingredienser

Frisk och fräsch glass på blåbär och yoghurt serverad med madeleinekakor och toppad med granskott inlagda i sockerlag. Madeleinkakorna serveras med fördel nybakade.

Ingredienser

Glass

  • 125 g strösocker
  • 0,5 dl citronsaft
  • 25 g honung
  • 125 g blåbär
  • 250 g yoghurt
  • 125 g crème fraîche

Granskott i sockerlag

  • granskott i sockerlag
  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker

Madeleinekakor

  • 100 g smör
  • 100 g ägg [ca 2 st]
  • 30 g farinsocker
  • 35 g rörsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 120 g vetemjöl
  • 25 g mjölk
  • smör, till formarna

Gör så här

Granskott i sockerlag

  1. Koka upp socker och vatten. Låt svalna helt. Lägg i granskotten och låt dra.

Mixa bären till en slät puré.

  1. Värm upp citronsaften tillsammans med sockret och honungen så att det löser sig. Låt svalna och tillsätt därefter blåbärspurén.
  2. Tillsätt yoghurt och crème fraiche och blanda till en jämn smet.
  3. Kör i glassmaskin till önskad konsistens.

Madeleinekakor

  1. Bryn smöret. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta i de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och saltet.
  2. Portionera i smöret lite i taget, rör till en slät smet. Fyll upp i spritspåse.
  3. Grädda kakorna precis före servering.
  4. Sätt ugnen på 190 grader.
  5. Smörj formarna med smör eller spraya med fett. Fyll smet upp till kanten i de små snäckorna.
  6. Grädda ca 5 minuter.
  7. Servera kakorna varma till glassen. Toppa med granskott.