Laxpudding till vardags och till fest

Laxpudding
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Laxpudding till vardags och till fest

Av: Björn Werelius

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

2h 50 min

Från början var laxpudding kustfolkens resträtt, en liten bit lax räckte som smaksättning till en stor pudding. Numera är det en festrätt att längta efter. Blanda gärna olika sorters lax i samma form, det höjer bara smaken. Välj fast potatis!

Ingredienser

portioner
  • 10 potatisar
  • 250 g lax
  • 1 gul lök, i skivor
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk ströbröd
  • smör
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen nästan färdig i en gryta med lättsaltat vatten. Låt den svalna, skala och skiva den.
  2. Smörj en ugnssäker form, gärna avlång så blir det lättare att stjälpa upp den färdiga laxpuddingen. Varva potatis, lök, dill och lax. Salta och peppra mellan varje lager. Är laxen väldigt salt behöver man inte salta så mycket. Avsluta med ett lager potatis.
  3. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde, salt, peppar) och slå den över. Låt formen stå två timmar i kylen, eller gärna över natten, så hinner äggstanningen tränga in ordentligt.
  4. Värm ugnen till 225 grader. Fördela ströbrödet över formen och klicka på lite smör. Grädda laxpuddingen i cirka 25 minuter, tills ytan har fått fin färg.
  5. Låt den stanna i ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett avlångt fat eller servera den direkt ur formen.