Bertakakor

koket.se
Bertakakor
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Bertakakor

7 ingredienser

Baka Bertakakor till ditt kafferep - rasande goda småkakor med smak av kanel.

"Det enda jag vet är att dessa kakor finns inskrivna i mammas vaxduksbok med recept. Troligen kom de in i familjen i början av 1940-talet. De fanns alltid på bordet vid min brors födelsedagskalas ända fram till att han blev med egen familj. För något år sedan fick ett litet barnbarn syn på receptet och gav sig på att provbaka dem. Nu är Bertakakorna åter på plats vid kalasen."

Se Birgitta Rasmusson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner st
  • 100 g smör
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1 msk sirap
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg.
  2. Rulla ut degen till fingertjocka längder på ett bakbord.
  3. Skär längderna i bitar om 2 cm och rulla till bollar. Platta till med en gaffel.
  4. Lägg dina kakor på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader, cirka 10 minuter. Låt kakorna svalna innan de lyfts av från plåten.