Sachertårta

Sachertårta.
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Sachertårta

11 ingredienser

Ingredienser

Sachertårta

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 50 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 1 dl aprikospuré (eller marmelad)

Garnering

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1 msk olja

Gör så här

  1. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält chokladen tillsammans med smöret över vattenbad.
  2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med chokladen. Rör till en jämn smet Häll smeten i en smord och bröad rund form, ca 1,5 liter.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp och får kallna på galler. Skär kakan i två halvor.
  4. Bred ut aprikospurén eller -marmeladen mellan bottnarna. Smält chokladen med oljan till garneringen över vattenbad.
  5. Bred chokladen på och runt om kakan. Ställ kakan kallt till serveringen.