Ugnstekta gotländska lammracks

Ugnstekta gotländska lammracks
Foto: TV4
Bengt Frithiofsson
Bengt Frithiofsson

Ugnstekta gotländska lammracks

Av: Bengt Frithiofsson

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

Ugnstekta gotländska lammracks med vitlökssmör och ratatouille med rostad grön sparris och broccoli. Serveras med ett torrt, friskt, eldigt och nötigt glas rött.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vegetarisk variant bestående av stora härliga portabellosvampar som grillats lätt med lite olivolja.

I glaset: Palo Cortado Peninsula, Solera Reserva, Jerez, Spanien. Torr, frisk, eldig, nötig. Perfekt sällskap till tapas. Artnr. 8233, 149 kr. Till lammet ett fylligt rödvin med björnbärstoner och fat. Som Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika. Artnr. 22095, 120 kr.

Ingredienser

portioner
  • 4 paprikor
  • 2 gula lökar (eller rödlök)
  • 1 klyfta vitlök
  • 200 g aubergine
  • 8 tomater (eller 2 burkar hela, skalade)
  • 1 kruka eller knippa färsk oregano
  • 1 kruka eller knippa färsk basilika
  • 1 kruka eller knippa bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk honung, flytande
  • salt
  • peppar
  • broccoli
  • sparris
  • 1 kg lammrack
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 150 g smör
  • 3-5 klyftor vitlök
  • persilja, finhackad

Gör så här

Ratatouille

  1. Dela, kärna ur och strimla paprikorna.
  2. Skala och skiva löken.
  3. Skär auberginerna och de färska tomaterna i bitar.
  4. Värm upp oljan i en gryta.
  5. Fräs först lök- och paprikabitarna mjuka.
  6. Blanda ner övriga grönsaksbitar, burk- eller de mogna tomaterna.
  7. Tillsätt lite vatten som underlättar kokningen. Grönsakerna avger själva vätska under kokningen.
  8. Tillsätt skalad, pressad vitlök, lagerbladen och flytande honung.
  9. Koka under lock på låg värme i ca 15 minuter.
  10. Därefter 10 minuter utan lock på högre värme så en del vatten ångar av och grönsaksröran blir fylligare.
  11. Hacka och lägg i oregano och basilika mot slutet av koktiden.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Blanda i grovt riven bladpersilja före serveringen.

Tillbehör

  1. Koka broccolibuketterna lätt och de gröna sparrisarna.
  2. Rosta grönsakerna försiktigt i räfflad stekpanna.

Vitlökssmör

  1. Lägg smör i en liten skål.
  2. Pressa i 3 vitlöksklyftor, eller fler, efter tycke och smak.
  3. Rör ihop lök och smör.
  4. Strö över lite finhackad persilja.

Lamm

  1. Stek lammracken (beräkna 3 kotletter per person) och bryn vackert runtom.
  2. Lägg in på en smörad plåt i ugnen 175 grader ca 20 minuter.
  3. För rosa kött, sätt i stektermometer och ta köttet då innertemperaturen är 55-60 grader.
  4. Slå in kotlettraden i folie och låt köttet vilja på köksbänken i några minuter.
  5. Kolla om köttet är perfekt rosa, kör på en extra stund i ugnen om det behövs.
  6. Skär upp kotletterna och servera med ratatouille och övriga tillbehör, på varm tallrik.