Beef rendang

Beef rendang
Foto: Tv4

Beef rendang

19 ingredienser

5 h

Karamelliserat högrev i kokosmjölk med mustiga kryddor och citrongräs är en riktig fullträff till huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 cm färsk ingefära (lite mer om man inte kommer åt galangal)
  • 2,5 cm galangal (färsk)
  • 10 schalottenlökar
  • 1-10 chilifrukter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1,5 kg högrev
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 2 stjärnanis
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 1 burk kokosmjölk
  • citrongräs
  • 1 kanelstång
  • 3 limeblad
  • 1 msk muscovadosocker
  • 1 kg potatis Amandine
  • olja
  • salt
  • peppar
  • chiliolja

Gör så här

  1. Gör en kryddpasta genom att mixa ingefära, galangal, 5 schalottenlökar, chili och vitlök.
  2. Bryn det skurna köttet i bitar för att få färg. Lyft ur kött.
  3. Fräst nejlika, kanel, stjärnanis, koriander samt kryddpastan tills dess att alla aromer frigörs. Lägg över köttet i grytan tillsammans med kokosmjölken och citrongräs som ni bankat med baksidan av en kniv. Sjud köttet på låg värme tills köttet är så mört att det nästan trillar sönder, men inte helt. Köttet skall behålla sin form. Ta av lock och reducera ner grytan. Grytan skall reduceras ner och in i köttet. Tillsätt en skvätt vatten om grytan blir för torr innan köttet är klart. Lyft ur köttet ifall köttet är klart men grytan inte är tillräckligt reducerad. Återintroducera köttet när grytan har reducerat tills dess att ingen vätska finns kvar.
  4. Rosta potatis i olivolja, salt och peppar i ugnen (225) grader i 50 minuter. Rör om potatisen var 15e minut.
  5. Servera köttet och potatisen omlott i ett mönster. Garnera med grillad schalottenlök och klickar av vitlökscreme. Ringa över sambal/chiliolja.