Bärgalette

koket.se
Bärgalette
Foto: TV4
Johan SörbergElisabeth johansson 2
Johan SörbergElisabeth johansson 2

Bärgalette

11 ingredienser

45 min + 2 h i kylen

Öppen paj i fransk stil som du kan fylla med dina favoritfrukter eller bär. Bjud gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Se Johan Sörberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Deg

  • 220 g smör, kallt
  • 280 g vetemjöl
  • 30 g rörsocker
  • 20 g vispgrädde
  • 20 g citronsaft
  • 30 g vatten
  • 5 g salt

Fyllning

  • 300 g blandade bär (eller frukt)
  • 40 g rörsocker
  • 20 g majsstärkelse

Topping

  • 150 g rörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skär smöret i tärningar. Lägg vetemjöl, socker och smör i en bunke. Nyp ihop så att nästan allt smör blandas.
  3. Tillsätt all vätska och blanda ihop, låt vila i kylen ca 2 timmar.
  4. Kavla ut degen till en rundel ca 3 cm tjock på mjölat bakbord, för över degen på ett bakplåtspapper.
  5. Blanda frukt/bär-fyllningen (frukt skärs i ca 2 cm stora bitar). Lägg fyllningen i mitten på den utkavlade degen. Låt 4-5 cm av degens kant vara fri från fyllning.
  6. Vik in kanterna och pensla dem vatten, strö rikligt med rörsocker på kanterna.
  7. Grädda ca 25-30 minuter.