Banana foster

koket.se
Banana foster
Foto: Tv4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Banana foster

17 ingredienser

20 m + tid i kyl

Banana foster är en riktigt smarrig brunchrätt med kanelstekt banan, vaniljglass och karamelliserade pekannötter.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kanelstekt banan

  • 2 bananer
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 2 msk strösocker
  • olja (eller margarin)

Vaniljglass

  • 500 g växtbaserad mjölk [5 dl]
  • 125 g rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 25 g honung, fast

Karamelliserade pekannötter

  • 100 g pekannötter
  • 80 g florsocker
  • 2 msk olja

Kolasås

  • 210 g strösocker [2 dl + 2 msk]
  • 200 g havregrädde [2 dl]
  • 165 g ljus sirap [1 dl + 1msk]
  • 60 g ljust muscovadosocker [4 msk]
  • 0,25 tsk salt
  • rom

Gör så här

Kanelstekt banan

  1. Dela bananen på längden.
  2. Blanda kanel och socker och strö över båda utsida och snittsida av bananen.
  3. Stek sedan bananen i en varm stekpanna.

Vaniljglass

  1. Värm mjölken med resten av ingredienserna tills sockret lösts upp.
  2. Låt stå över natten i kylen och kör sedan smeten i en glassmaskin.

Karamelliserade pekannötter

  1. Rosta pekannötterna på 170 grader i 10–15 minuter.
  2. Rulla nötterna i en bunke tillsammans med florsockret.
  3. Värm en stekpanna och häll i oljan.
  4. Karamellisera nötterna försiktigt med florsockret under konstant omrörning.
  5. Häll av nötterna och låt svalna av helt. Hacka dem sedan.

Kolasås

  1. Väg upp alla ingredienser utom rom i en kastrull.
  2. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.
  3. Toppa med rom och tänd på. Skeda direkt över glassen.