Bakad rotselleri med svamp och mandel

koket.se
Bakad rotselleri med svamp och mandel
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Bakad rotselleri med svamp och mandel

10 ingredienser

80 m

Helbakad rotselleri med smörsås, stekt svamp och mandel. Festlig och riktigt god vegetarisk rätt.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 rotselleri (huvud)
  • smör
  • salt
  • 400 g blandade svampar som kantareller, shiitake, champinjon
  • 1 dl mandelspån
  • 1 citron, skalet av och saften av
  • 1 kruka persilja
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 150 g smör
  • 2 dl parmesanost (parmigiano reggiano) riven

Gör så här

  1. Skala rotsellerin ordentligt och gnid sedan in den runt om med smör. Salta och baka i ugnen på 220 grader i 10 minuter, sänk sedan till 175 grader och baka i 60 minuter.
  2. Dela svampen i mindre delar, en champinjon delat på fyra blir perfekt.
  3. Hacka en schalottenlök fint.
  4. I en kastrull, stek hälften av löken mjukt i lite smör, tillsätt skal från en halv citron och saft från en hel. Låt det koka upp och tillsätt smöret klickvis, vispa hela tiden så smöret binder med saften. Fortsätt tills den tjocknar något och avsluta med en snabb visp med mixern eller för hand. Håll såsen varm på plattan på lägsta värmen.
  5. Stek svampen i olja, låt den mjuka och fortsätt tillsammans med flagad mandel och resten av löken.
  6. Hacka persiljan.
  7. Ta ut rotsellerin ur ugnen och skiva den i stora bitar, blanda ner persiljan med svampen. Servera tillsammans med stekt svamp och mandel, god sås och toppa med ost.