Bajan chicken – Jerkmarinerad kyckling med bönris

Bajan chicken – Jerkmarinerad kyckling med bönris
Foto: Tv4

Bajan chicken – Jerkmarinerad kyckling med bönris

Av: Rozann - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 30 m

Smakrikt marinerad kyckling serverad med ris kokt med bönor, örter och kokosmjölk.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ris med bönor

  • 2 dl röda kidneybönor, som man blötlägger kvällen innan
  • vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan [ca en kvart av en färsk planta]
  • 3 dl ris
  • 5 dl spad från de kokta bönorna
  • 1 dl kokosmjölk

Jerkmarinmarinad till kycklingen

  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 1 cm ingefära, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackat
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 chilifrukt (undvik kärnorna)
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 limefrukt, juice
  • 2 msk soja
  • 2 msk rapsolja
  • 3 msk brunt farinsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk allkrydda

Bajan chicken

  • 4 färska kycklinglår
  • 25 g smör, smält eller flytande margarin
  • plantaines (kokbananer)

Gör så här

  1. Bajan chicken:
  2. 4 färska kycklinglår
  3. 25 g smör, smält eller flytande margarin
  4. plantaines (kokbananer)

Ris med bönor

  1. Tillaga bönorna tills de är ganska mjuka i salt, vatten, vitlök och timjan.
  2. Skölj riset och sila av det. Häll sedan riset och kokosmjölken i en kastrull med bönorna och 5 dl av spadet som bönorna kokt i. Tillaga på lägsta värmen i omkring 15-20 minuter tills all vätska sugits upp och riset är klart.

Jerkmarinad

  1. Kombinera alla ingredienser i en matberedare och blanda tills det blir en puré. Så småningom börjar det att blanda upp sig till en tjock pasta. Har man inte en matberedare kan man finhacka alla ingredienser och använda en mortel och pressa ihop allt.
  2. Smaka av jerkblandningen med salt, det skall smaka ganska saltigt. Tillsätt eventuellt även mer chili efter smak. Addera mer socker om blandningen är för salt.

Bajan kyckling

  1. Gör några skåror i kycklinglåren och ”tryck in” jerk-marinaden i köttet, mellan skinnet och gnugga även den på utsidan.
  2. Täck över kycklingen och lämna för att marinera ett par timmar eller över natten i kylskåpet.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Pensla kycklingklubborna med smöret och tillaga de i mitten av ungen under ca 45 min.
  4. Serveras med stekta kokbananer.