Babka med choklad och hasselnötter

Babka med choklad och hasselnötter
Foto: TV4
Malin Lager
Malin Lager

Babka med choklad och hasselnötter

24 ingredienser

Babka är Östeuropas svar på vår vetelängd. Här fylls den flätade bullen med choklad och nötter och får god smak av apelsin i såväl degen som i den sirap som penslas på efter gräddning och de kanderade apelsinskalen som läggs på vid servering.

Ingredienser

portioner
  • 275 g vetemjöl special [4,5 dl]
  • 25 g jäst
  • 25 g strösocker [2 msk]
  • 0,5 tsk salt
  • 130 g ägg, uppvispade
  • 50 g mjölk [0,5 dl]
  • 80 g osaltat smör, rumstempererat [0,8 dl]
  • 2 apelsiner, zest
  • 2 tsk malen kardemumma

Fyllning

  • 100 g hasselnötter, rostade
  • 100 g osaltat smör [1 dl]
  • 150 g strösocker [1,7 dl]
  • 80 g mörk choklad
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 1 krm salt

Sirap

  • 100 g strösocker [1 dl]
  • 1 apelsin, färskpressad saft

Kanderade hasselnötter

  • 35 g hasselnötter
  • 10 g strösocker [2 tsk]
  • 1 tsk smör

Kanderade apelsinskal

  • 1 apelsin
  • 50 g strösocker [0,6 dl]
  • 50 g strösocker (till sockerlag) [0, 6 dl]
  • 30 g vatten (till sockerlag) [0,3 dl]
  • 35 g hasselnötter (från de som rostades till fyllningen)

Gör så här

Vetedeg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt äggen (lätt uppvispade), apelsinzest, socker och mjöl. Arbete degen en kort stund i hushållsassistent.
  2. Tillsätt salt och smör. Fortsätt arbeta degen i 10-15 minut.
  3. Kavla ut degen till den rektangel (40*30 cm) med den långa sidan vänd mot dig.
  4. Sprid ut fyllningen samt strö över nätterna.
  5. Rulla ihop till en tight rulle. Skär bort ca 2 cm på ändarna. Placera skarven nedåt och rotera rullen 90 grader.
  6. Skär en skåra längs med rullen. Fäst ihop delarna längst upp, vrid delarna till en babka och fäst ihop delarna längst ned. Placera babkan i en avlång form och låt den jäsa till dubbel storlek ca 1-1,5 timme.
  7. Sätt ugnen på 190°C (vanlig) /170°C (varmluft) och grädda i 15 minuter.
  8. Sänk värmen till 170°C (vanlig) /150°C (varmluft) och grädda ytterligare 25-30 minuter.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme (180 grader varmluft).
  2. Rosta hasselnötterna 10 minuter. Avlägsna skalet och spara 35 gram till topping. Övriga nötter hackas, hälften grovt och hälften fint.
  3. Smält socker, smör och choklad i en kastrull och blanda väl. Ta av från plattan och tillsätt kakaon. Låt blandningen svalna så att den blir fast men ändå bredbar.

Sirap

  1. Reducera ner apelsinjuicen till 1 dl.
  2. Blanda socker och apelsinjuice och koka upp. Låt sirapen svalna tills den är ljummen.

Kanderade hasselnötter

  1. Kandera hasselnötterna genom att lägga hasselnötter och sockret i en stekpanna.
  2. Kandera under omrörning i ca 3 minuter och tillsätt smöret. Placera nötterna på en tallrik. Se till att nötterna får torka separat.
  3. Hacka nötterna grovt.

Kanderade apelsinskal

  1. Skär bort skalet med en vass kniv och skär det i strimlor.
  2. Lägg strimlorna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker alla strimlor.
  3. Koka upp två gånger och häll bort vattnet emellan varje kokning.
  4. Koka upp socker och vatten till en sockerlag och lägg i strimlorna.
  5. Låt sjuda under 20-30 minuter.
  6. Sila bort sockerlagen och låt strimlorna torka på ett galler.
  7. Vänd strimlorna i socker och låt dem torka.

Montering

  1. Baka babkan och pensla den direkt med sirapen när den kommit ut ur ugnen.
  2. Strö över kanderade hasselnötter och apelsinskal.
  3. Låt babkan svalna på galler eller avnjut den ljummen.