Spansk crème caramel på svenskt vis

 Spansk crème caramel på svenskt vis
Foto: tv4

Spansk crème caramel på svenskt vis

Av: Augustin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

ca 1 h och 40 min

Crème caramel, en len dessert med vanilj- och äggkräm och sås på karamelliserat socker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

7784 Saracco Moscato d´Asti 375ml, Paolo Saracco, Piemonte, Italien
Ett sött, friskt, syrligt, lätt mousserande vin. Den söta frukten med smak av päron och äpple gifter sig strålande med sötman från créme caramellen. Syran i vinet gifter sig fint med syrligheten från citronen.

Ingredienser

portioner

Karamellen

  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten

Äggkräm

  • 5 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl mjölk
  • 1 vaniljstång, delad på längden och urkärnad
  • 1 tsk kardemumma

Garnering

  • citrusfrukter
  • kex

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

Karamell

  1. Häll sockret och vattnet försiktigt i en tjockbottnad kastrull tills sockret löst sig.
  2. Koka blandningen tills den blivit flytande och fått brun färg. Viktigt: rör inte kastrullen och inte blandningen heller. Det enda man behöver göra är att se till att blandningen blir brun.
  3. Fördela den heta massan runt kanten och botten i sex små formar.

Äggkräm

  1. Vispa äggen med sockret. Koka upp mjölken och rör ner vaniljstången, vaniljfrön samt kardemumma.
  2. Ta bort vaniljstången och blanda i äggsmeten. Fördela blandningen i de karamellklädda formarna och grädda i vattenbad i mitten av ugnen. Låt stå i ca en timme.
  3. Lossa puddingarna med hjälp av en kniv och garnera med citrusfrukter och kex.