Aubergine med salsa på salladslök

koket.se
Aubergine med salsa på salladslök
Foto: TV4

Aubergine med salsa på salladslök

Av: Max Westerlund Inazawa

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Aubergine med salsa på salladslök är en frisk och fräsch rätt att servera i sommar.

Se Max Westerlund Inazawa laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dashi steg 1

  • 1 l vatten
  • 50 g kombu
  • 25 g färsk ingefära
  • 10 g bonitoflakes

Dashi steg 2

  • 500 g dashi
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl mirin
  • 0,5 dl citronsaft

Aubergine

  • 2 aubergines
  • olja (till fritering)

Salsa på salladslök

  • 1 knippe salladslök
  • 2 msk grön chilifrukt, hackad
  • 3 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 dl matolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl strösocker
  • salt
  • 3 msk japansk soja
  • 0,5 tsk vitlök

Servering

  • 1 salladslök (vårlök)

Gör så här

Dashi steg 1

  1. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt kombu och ingefära. Värm blandningen på medeltemperatur på spisen. Vattnet ska inte koka utan hålla runt 60 grader i ca 1 timme.
  2. Lyft sedan ur kombun och spara den till annat.
  3. Höj temperaturen på buljongen till ca 85 grader och tillsätt bonitoflakes. Stäng av värmen och låt svalna.

Dashi steg 2

  1. Sila sedan ner buljongen i en skål och rör i japansk soja, mirin och citronsaft.

Aubergine

  1. Dela auberginen på längden och sedan en gång till på längden, till kvartar. Skär sedan delarna i 3 cm stora bitar.
  2. Värm olja i en kastrull till 175 grader och fritera auberginen tills den är gyllenbrun.
  3. Värm upp dashilagen till ca 80 grader.
  4. Lägg därefter auberginen i lagen och låt den kallna i lagen.

Salsa på salladslök

  1. Skölj salladslök ordentligt och strimla den tunt.
  2. Hacka därefter den gröna chilin, spara kärnor om du vill ha mycket hetta.
  3. Lägg hacket i en bunke och tillsätt riven ingefära, matolja, citronsaft, socker och salt. Rör om ordentligt med en slickepott. Låt blandningen stå och dra i 20 minuter.

Servering

  1. Lyft auberginen ur lagen och lägg på papper för att droppa av.
  2. Vänd runt auberginen med salsan och garnera med färsk, strimlad vårlök.