Arros con pollo - kyckling med saffransris

Arros con pollo - kyckling med saffransris
Foto: TV4
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Arros con pollo - kyckling med saffransris

Av: Gladys del Pilar

Från: Sveriges mästerkock VIP

18 ingredienser

Gladys lagar en lika vacker som god sydamerikansk rätt med stekt kyckling, ris och saffran.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklinglårfiléer (gärna med skinn)
  • 4 dl ris (rundkornigt)
  • 2 förp saffran (à 0,5 g)
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 schalottenlök
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 1-2 stjälkar stjälkselleri
  • 3-4 limefrukter
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 kruka färsk koriander
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 burk svarta oliver utan kärnor
  • 2 dl vitt vin
  • 1-2 citroner
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Häll i oljan och riset i en kastrull och fräs tillsammans med saffran och en nypa salt på hög värme 2-3 minuter. Häll i buljongen och sänk till låg värme. Låt koka färdigt ca 20 minuter.
  2. Dela kycklingen i grova bitar och krydda med salt och peppar låt steka i olja i en panna på skinnsidan 4-5 minuter.
  3. Stek på andra sidan 4-5 minuter och lägg sedan över kycklingen i en skål.
  4. Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Stek på medelvärme i olja i pannan ca 3-4 minuter.
  5. Hacka sellerin och tillsätt i pannan. Pressa på limesaft och häll i det vita vinet. Salta, peppra och rör om. Låt småkoka några minuter.
  6. Hacka persilja och koriander samt dela tomaterna. Lägg i varsina skålar.
  7. När riset kokat färdigt, häll över det som är i stekpannan i kastrullen. Lägg i kyckling, tomater, svarta oliver och persilja. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  8. Servera och toppa med skivad citron och hackad koriander.